Sokken breien deel 2

- april 08, 2022


Ik ben er achter gekomen dat ik ook rondbreinaald 3 bij mijn bestelling had moeten voegen.
Mijn zuinigheid weerhield me ervan want 'wat als ik dat sokken breien niet leuk vind, dan zit ik met die naald'. 
Of het komt door het inbreien, wie zal het zeggen, maar het had een tikkeltje losser gekund en dat had naald 3 wel op kunnen lossen. 

Het lag eerst niet in de bedoeling weer in te breien, ik vond het maar een gedoe, maar de golvende strepen onder de voet in het patroon vond ik wel heel erg leuk. Na wat rekenwerk bleek dat ik ze heel goed rondom zou kunnen breien zonder aan de steken verhouding te tornen dus besloot ik het er op te wagen.

En ik ben blij dat ik dat gedaan heb want ik vind ze heel leuk geworden.
Ik vind het nog steeds jammer van het originele patroon (lees hier) maar dat is niet anders, ik begin er niet weer aan 😉
Aan de tweede sok van dit paartje begon ik nu weer met veel plezier en vol goede moed. 
Van tevoren had ik bedacht dat ik de boord gewoon maar op de 'ouderwetse' manier ging breien omdat ik het averecht op de continentale wijze nog niet onder de knie had. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Doordat ik bijna de hele sok continentaal had gebreid wilde ik mijn draad telkens weer naar de linkerhand brengen na een averechtse steek. 

Het was even een gepruts maar uiteindelijk heb ik de averechtse steek op de continentale wijze ook onder de knie gekregen. Ik doe hem niet op de manier zoals je het veel ziet, met je wijsvinger de draad naar voren brengen, het voelde niet goed en lukte me daardoor maar steeds niet. 
Door wat dingetjes uit te proberen kwam ik op een voor mij makkelijke en rustige manier uit die ook fijn werkt in de boordsteek. 

Na wat speurwerk op YouTube blijkt dat meer mensen het op deze wijze doen 👍
Wat Brei juf er niet bij vermeld is dat de steek op deze manier wel anders op je pen komt te staan. De achterste lus staat nu vooraan en je steekt achter die lus langs naar voren en haalt de draad door de lus. Het is even anders maar went snel. Het is wel duidelijk te zien op het filmpje.
Overal waar ik keek naar gebreide sokken kwam ik van die mooie sokken spanners (sock blockers) tegen. Maar ik vond ze nogal aan de prijs. En na het lezen van diverse opmerkingen dat men ze alleen gebruikte voor de foto's had ik mijn conclusie getrokken; ik maak er zelf wel 1-tje.

Ik maakte hem van een stuk passepartout karton, lekker stevig, en voor de mooi stempelde ik er nog wat op. Zo kijkend naar de foto denk ik dat ik hem toch vol ga stempelen, het ziet er nu een beetje on-af uit.

Inmiddels is de volgende sok alweer in de maak want ik had nog wol genoeg over van deze set.

You May Also Like

0 message(s)